冬天水腫點算好?幾個習慣幫你改善水腫!




近日香港氣溫急降,天氣變冷影響氣血循環,容易造成水腫問題,小編就建議大家跟隨以下建議,解決水腫問題:


1. 多做運動,促進身體血液循環,能改善腳部水腫問題有一定幫助,長期坐係度,好易做成水腫問題!


2. 多喝水,每日定時定候飲杯水,起床後、飯前飯後同休息時間都飲杯水,唔好等到口乾先飲啊!而且唔好以為因為飲太多水先會水腫,當身體缺水,會出現盡量保留體內的水分的現象,以確保體內有足夠的水分。而當水分積聚於細胞之間,便出現了身體浮腫的現象


3. 高鹽高鈉的飲食習慣,令鈉質係細胞之間積聚,使體液無法排走,容易令身體水腫,濃味醬汁、湯麵的湯底,零食同加工食物等,鈉質其實也不少,另外亦會做成高血壓等問題,所以這類食物都應該盡量少吃!此外多進食高鉀食品如香蕉、奇異果、士多啤梨、蕃茄、蕃薯及南瓜籽等。因為鉀有助中和身體內的鈉質,從而幫助去水腫。


購買>>>>https://www.walnut.com.hk/product-page/南瓜子仁-125g


4.其他原因: 壓力、睡眠不足、月經來及藥物性水腫


去水腫最緊要都係要有良好既生活同飲食習慣,飲多d水同定時做運動,相信大家都會做得到!

67 views
嚴控品質
        承傳創新

產品

關於我們

健康生活

聯絡我們

客戶服務電話 / Whatsapp 
: +852 2717 3421

常見問題

​關注我們

©2019 by The Walnut Shop, Lei Yue Mun Shiu Hueng Yuen Ltd, Hong Kong

0
  • Facebook社交圖標
  • Instagram